20 februari 2014

Expositie het jaar van de grutto

Van 15 februari t/m 1 juni 2014 is er in Natuurmuseum Fryslân een expositie rond de grutto te zien. In deze expositie is de grutto het hele jaar door te volgen

 Grutto’s verblijven gedurende het jaar langer in het buitenland dan in Nederland. Ze komen naar Nederland om te broeden en kuikens op te laten groeien. Ze zijn ruim vier maanden in Nederland en van de overige acht maanden verblijft een groot deel lange tijd in Afrika.

Het leven van de grutto
In de expositie is het leven van de grutto te volgen aan de hand van foto’s, filmpjes en trekroutes. Ook zijn er opgezette grutto’s uit de eigen collectie te zien. Als opmaat naar de Grote Grutto-expositie ‘Grutto XXL’, die gepland staat voor 2016 of 2017, is er alvast een stukje te zien van een uitvergroot graslandschap.

Bijzonder zijn de uitvergrote tekeningen van Ysbrand Galama, die dagelijks een stripverhaal over de grutto maakt voor het Friesch Dagblad. Galama is onderzoeker bij de RUG en veel in het veld te vinden. Daar observeert en ringt hij grutto’s. De gegevens die dat oplevert worden niet alleen in het onderzoek gebruikt, maar ook in zijn tekeningen. Het afgelopen jaar maakte hij getekende portretten van zo’n vijftig grutto’s. Hij gaf ze aan de boeren op wiens weilanden de grutto’s broeden met het idee op deze manier meer begrip en betrokkenheid te bewerkstelligen. Deze tekeningen hebben geleid tot het maken van een dagelijks stripverhaal in het Friesch Dagblad.

 

« terug naar het nieuwsoverzicht


Pyke Kroes Advies | Leeuwarden | 06-12859487 |