15 maart 2016

gepimpte afvalbakken

studenten maritieme academie presenteren gepimpte-afvalbakken aan wethouder Boon van de gemeente Harlingen

 Zwerfafval is een grote bron van ergernis voor mensen en is slecht voor het milieu. Voor studenten van de Maritieme Academie redenen om in 2015 aan de slag te gaan met dit probleem. Eén van de oplossingen waaraan ze hebben gewerkt is een gepimpte afvalbak.

Het eerste exemplaar is dinsdag 15 maart 2016 door wethouder Harry Boon onthult in de Maritieme Academie te Harlingen. De onthulling is meteen het startschot voor Samen Fryslân Schoon in 2016.

42 studenten van de Maritieme Academie zijn in 2015 bezig geweest met het onderwerp zwerfafval in Harlingen. De studenten hebben een opruimactie georganiseerd en er is onderzoek gedaan naar plaatsen waar veel zwerfafval ligt. De meest vervuilde plekken zijn op een zwerafvalkaart aangegeven. Ook hebben de studenten geconstateerd dat de huidige groene en blauwe afvalbakken niet genoeg opvallen. De studenten denken dat mensen eerder afval zullen weggooien in opvallende prullenbakken. Het pimpen van afvalbakken is een simpele en goedkope oplossing. De eerste zelf gepimtpe afvalbak willen ze dan ook graag overhandigen aan wethouder Boon.

Nieuwe opdracht

Op de zwerafvalkaart is te zien dat er veel afval ligt langs de snoeproute van de school naar de Jumbo. De nieuwe opdracht voor dit jaar is dan ook dat de wethouder aan de eerste klas van VMBO vraagt of ze een oplossing kunnen bedenken ter voorkoming van het zwerfafval op deze zogenaamde ‘snoeproute’. De oplossingen zullen voor de zomervakantie gepresenteerd worden op het gemeentehuis.

Samen Fryslân Schoon

Het scholenproject is een van de drie projecten die georganiseerd worden onder de noemer ‘Samen Fryslân Schoon.’ Samen Fryslân Schoon is een initiatief om vanuit een positieve benadering samen met inwoners van gemeenten zwerfafval tegen te gaan. Het is een samenwerkingsproject van de gemeenten Harlingen, Franekeradeel, Leeuwarderadeel en Littenseradiel en wordt uitgevoerd door De Friese Milieu Federatie en ondersteund door Omrin en IVN.

 

« terug naar het nieuwsoverzicht


Pyke Kroes Advies | Leeuwarden | 06-12859487 |