23 maart 2012

Mark en Ant in musea

Samen met gedeputeerde JanneWietske de Vries lanceerden Mark en Ant op 13 april jl. het project voor jonge gezinnen in de Schierstins te Feanwâlden.

Markant Friesland is op initiatief van Plattelânsprojekten Noordoost Fryslân en de museumfederatie Fryslân 3 jaar geleden gestart.

Markant Friesland behartigt de belangen van musea en andere erfgoedinstellingen in Noordoost Fryslân, in samenwerking met provincie Fryslân en gemeenten Dantumadiel, Achtkarspelen, Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Ferwerderadiel.

 

Gedeputeerde JanneWietske de Vries is vanaf het begin bekend met Markant Friesland en daarom was het aan haar de eer dit unieke project voor jonge gezinnen te lanceren.

 

 

Feanwâlden – 3 jaar geleden ging Markant Friesland van start. Er is veel gedaan op het gebied van promotie van de musea en erfgoedinstellingen in Noordoost Friesland. Zo is er ingezet op innovatie; alle deelnemers aan Markant Friesland hebben een iPad, er zijn QR-codes ontwikkeld, er is een heuse “MarkantFriesland-route” en een krant/brochure uitgegeven.

Op het gebied van educatie wordt er samengewerkt met externe partners en middelbare scholieren. Voor jonge gezinnen is het unieke project Mark & Ant ontwikkeld, met als samenwerkende partner Esonstad.

 

Het project zal worden aangeboden in 11 van de 22 deelnemende musea, te weten:

 

* Fiskershúske;

* Admiraliteitshuis;

* Schierstins;

* Simke Kloostermanhûs;

* Landbouwmuseum ‘de Brink’;

* Oudheidkamer ‘Mr. Andreae’;

* Natuurmuseum;

* De Kruidhof;

* Fogelanghstate;

* Optiekmuseum;

* Terp Hegebeintum.

 

Het doel van het project is om kinderen vooral een leuke beleving te laten ondergaan bij het bezoeken van een museum.

 

Bij de lancering van het project was de nieuwe bewoner van het Wâldhúske in Houtigehage aanwezig, dhr. Harrie van der Velde. Hij opende het geheel op unieke wijze door met zijn circusdieren een spetterende voorstelling te verzorgen. Met behulp van de kinderen en de dieren werden de Mark & Ant-waaiers boven water getoverd en aan JanneWietske de Vries gegeven. Binnen in de Schierstins overhandigde JanneWietske de Vries de waaiers aan de kinderen, waarna zij op ontdekkingstocht gingen door het museum.

Voor de volwassenen was het moment daar om naar de woorden te luisteren van de gedeputeerde, over het belang van een sterke toeristisch-recreatieve infrastructuur in Noordoost Friesland.

 

Na de speech van JanneWietske de Vries gaven deskundigen en uitvoerders van het project Pyke Kroes en Vera Damhuis uitleg over het Mark & Ant project.

 

De genodigden zagen daarna de kinderen met veel plezier in de Schierstins hun ervaringen opdoen. 

 

 

« terug naar het nieuwsoverzicht


Pyke Kroes Advies | Leeuwarden | 06-12859487 |